Načrt prog v parku

image
Fun Bike Park Kranjska Gora ponuja na pobočju gore Vitranc in na svojih 350-ih metrih višinske razlike med zgornjo in spodnjo postajo štirisedežnice kar nekaj različnih prog. Proge različnih težavnostnih stopenj so namenjene ne samo začetnikom, ampak tudi zelo izkušenim gorskim kolesarjem, saj preko 150 postavljenih objektov na različnih delih ponuja raznolike izkušnje pri vožnji - od strmih zavojev, koreninastih odsekov, hitrih travnatih delov, skokov v dolžino in globino, lesenih zidov in ostalega, kar naj bi moderen kolesarski park ponujal. Proge so speljane tako, da se jih lahko med seboj kombinira, zato je vsaka vožnja v dolino lahko drugačna. Tudi če še ne obvladate kolesarskih veščin, lahko vse objekte, ki bi vam povzročali težave, mirno obvozite in se spustite samo tam, kjer vam odgovarja. Različni odseki prog, ki se med seboj ločijo po različnih objektih in zanimivih imenih, se lahko kombinirajo in tako lahko kolesar potem, ko se je s parkom že malo bolj seznanili, sam sestavi kombinacijo linij, ki mu najbolj odgovarja.

V parku imamo 3 osnovne linije: DOWNHILL, AIRLINE in LUNAPARK.

Downhill

DH v North Shore odseku :: Foto: Grega Stopar DH banda :: Foto: Anže Furlan Skok na DH liniji :: Foto: Grega Stopar

DH linija, kot že ime pove, je del parka po katerem vsako leto potekajo tekme v spustu. Je proga, kjer ni veliko skokov, tisti pa ki so, so skoki v daljino preko katerih lahko peljemo z veliko hitrostjo. Poleg tega je dosti tudi gozdnih odsekov, s koreninami, gozdno podlago, nagnjenimi in zavitimi ovinki, ki omogočajo velike hitrosti. Proga je namenjena vsem, predvsem pa hitrosti željnim kolesarjem.

Airline

Sekvenca skoka na A-linu :: Foto: arhiv Fun Bike Park Kranjska Gora Nov wallride :: Foto: Anže Furlan Wallride :: Foto: Urša Drofenik

Airline smo imenovali progo na kateri je veliko objektov, ki omogočajo visoke in dolge skoke. Trije leseni zidovi, med njimi eden skoraj 30 metrov dolg, drugi nekaj metrov visok, popestrijo samo vožnjo po tej liniji. Proga je namenjena vsem uživačem, ki jim hitrost ni najbolj pomembna. Na Airlinu je tudi "babyline" del proge s skakalnicami, namenjen učenju skokov. Prvi skok je samo nekaj centimetrov visok in nato vsak naslednji višji za 10. Tako se lahko brez strahu naučimo pravilne tehnike skokov, saj je ta enaka na nekaj metrskem kot na par deset centimetrskem skoku.

Lunapark

Lunapark :: Prvi dve oviri ob vstopu v Lunapark. Lunapark :: Skok ali chickenway z objekta. Lunapark :: Most je dolg preko 35 metrov.

Lunapark je najnovejša proga, ki je namenjena uživanju, kot uživajo otroci v lunaparku. Veliko zanimivih lesenih objektov, dolgi mostovi čez močvirje, strmi "dropi" in idilična gozdna linija nam nudijo čisto zabavo.

Drugi odseki parka

SERPENTINE so del parka, ki se začne takoj po izstopu iz sedežnice. Zaradi tehnično zelo zahtevne strme in zavite poti so serpentine še najmanj vozen del parka, čeprav se na njih lahko do potankosti naučimo obvladovati kolo na poteh, ki so v naravi zelo pogoste.

Poleg naštetih treh osnovnih linij, ki se tudi prepletajo, je v parku še nekaj odsekov, ki se od osnovnih linij odcepijo na določenem delu parka. EVIL-EYE je eden od takšnih delov. Gozdnata proga, na kateri je eden globljih gozdnih skokov. Pogumni lahko letijo kar nekaj metrov globoko in pristanejo med drevesi na strmem doskočišču. Predel poleg enega izmed najbolj tehnično zahtevnih spustov po lesenih stopnicah ponuja tudi številne kombinacije za manj izkušene.

Vzporedno z njim, zunaj gozda, poteka na strmem travnatem pobočju linija, ki ponuja nekaj lesenih objektov preko katerih lahko daleč letite, kar se lahko prepričate tudi z lepim pogledom s sedežnice, ki pelje tik nad tem delom parka.

V spodnji polovici parka je NORTH-SHORE gozd, poimenovan po zibelki freerida, in ima po vzoru tovrstnega stila gradnje veliko tehnično zanimivih lesenih objektov - visoko ali malo nižje nad tlemi. Poleg skokov ta del ponuja tudi odsek po gozdnih tleh, kjer bodo uživali tudi tisti manj izkušeni. Tudi DH proga poteka skozi ta gozd, vendar je ta speljana spustaški tekmi primerno. Med drevesi, preko korenin in po vkopanih zavojih.

Vzporedno z gozdom, po travniku, je speljana proga po zavitih, v tla vkopanih ovinkih, "bandah" po domače. 13 njih nam omogoča zanimivo ritmično vožnjo in učenje pravilnih nagibov kolesa in prenosa teže v takšnih zavojih.

DROP ZONE je samostojen del, enostavno dostopen iz prog, ki vodijo v North Shore del parka. Tu sta čez visoko skalnato steno narejena dva globoka skoka, katerih doskočišče je 4 - 6 metrov globlje. Big daddy in Fat mamma, kakor se imenujeta, imata skupno doskočišče in na koncu tega je skakalnica, preko katere preskočimo cesto in po nekaj čez 10 metrov letenja se priključimo "bandam", ki se ob robu gozda nadaljujejo v DH linijo in spodnji, združeni del parka.

Spodnji del, kjer se vse proge združijo, pa je prava paša za oči obiskovalcem in tistim, ki se peljejo na vrh proge. Tri vzporedne linije zajamejo vse mogoče, kar lahko ponuja novodoben kolesarski park. Dirtjump sekcija, lesene ovire v kombinaciji z zemljo ter ogromen objekt, ki ponuja kar 5 različnih linij: kar 4 različne višine skoka in skok na wallride.

Prednost parka je tudi to, da je velik del prog viden s sedežnice, tako da vožnja na vrh ni nikoli dolgočasna. Tudi kakšen padec je v očeh opazovalca z višine lahko videti povsem drugače.

Kaj parka ponuja?
 • 350 m višinske razlike
 • 13 km prog
 • Raznovrstnost podlage
 • Nešteto kombinacijo linij
 • Preko 150 objektov
 • Različne težavnostne stopnje
 • Northshore stil vožnje
 • Hitra proga za spust

Urnik obratovanja 2014

25.04. - 04.05.
Pon - Ned
10:00 – 17:00
09.05. - 24.06.
Pet - Ned
9:00 – 17:00
25.06. - 14.09.
Pon - Ned
9:00 – 17:00
15.09. - 02.11. Pet - Ned
9:00 – 17:00

 

Aktualni dogodki

No current events.

Ne spreglej 

Vreme & spletne kamere

ImageKakšno vreme se obeta?

Kranjska Gora ima veliko število sončnih dni. Da pa te vseeno ne preseneti kakšna nevihta, preveri aktualno vremensko napoved in spletne kamere.

TREK - uradno kolo

ImageKolesa za izposojo:

 • Slash 7
 • Session 8

Bluegrass Eagle - uradna zaščita

ImageZaščitna oprema

Bluegrass Eagle zaščitna oprema, skrbi za brezskrbno vožnjo na progi.

Ta stran za svoje delovanje uporablja piškotke. Piškotke uporabljamo, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.