Ture in izleti

Karavanke na severu in Julijske Alpe na jugu se dvigujejo iz Gornjesavske doline na zahodnem delu katere leži Kranjska Gora. Bližina meja z Italijo in Avstrijo ji daje še poseben značaj. V bližini izvira najdaljša slovenska reka Sava, ki si utira pot skozi ozko dolino, ki se razširi šele 30 kilometrov nižje pri Jesenicah.
Prelepo naravno okolje doline in okolice nudi obilo možnosti tako zimskemu kot poletnemu turizmu in šport je eden od razlogov, zakaj vedno več rekreacije željnih obiskovalcev zahaja v ta lep kraj.
Kolesarstvo se v zadnjem času močno razvija in širi ime Kranjske Gore naokoli, saj je bila do sedaj predvsem poznana po zimski ponudbi. Z ureditvijo kolesarskih poti, označitvami le-teh in s postavitvijo kolesarskega parka na strminah izpod Vitranca, pa postaja Kranjska Gora vedno bolj kolesarska.

Osnovna kolesarska steza od katere se potem ločijo ostale ture severno in južno, povezuje Kranjsko Goro oz. Rateče na skrajnem koncu doline z Jesenicami. Nastala je na trasi bivše železnice in je več ali manj speljana stran od prometne ceste, tako da nudi mir in uživanje v razgledih vsem njenim uporabnikom, pa naj bodo to kolesarji, rolkarji ali sprehajalci.

Večina zahtevnejših kolesarskih tur poteka severno iz doline v gozdnata Karavanška pobočja. Ta nam omogočajo vzpone prav na vrh Karavanškega grebena, kjer poteka tudi državna meja z Avstrijo. Izjemni razgledi se nam odpirajo na nasprotno ležeče Julijske Alpe, ki pa zaradi strmih in skalnatih pobočij ne omogočajo kolesarskih vzponov, razen izjemnega prelaza Vršič. Čez katerega lahko pridemo na primorsko stran.

Zato pa stranske doline, ki se zajedajo v osrčje Julijskih Alp omogočajo nezahtevne izlete, ki nas popeljejo prav pod strme stene Julijcev.

Izhodišče vseh kolesarskih izletov je v centru Kranjske Gore, kjer je pregleden načrt vseh izletov. Označbe na trasi nas potem vodijo po izbrani poti. Ni nujno, da vsak izlet začnemo ravno v Kranjski Gori, saj se poti prekrivajo in lahko pričnemo naš izlet bližje samega izhodišča, kjer se vedno najde parkirišče, kjer pustimo avto in si tako prihranimo nepotrebno ravninsko kolesarjenje. Predvsem pride to v poštev za ture v spodnjem delu doline, bliže Jesenicam.

Pa srečno in veliko užitkov pri kolesarskem odkrivanju lepot Kranjske Gore z okolico.

Urnik obratovanja 2014

25.04. - 04.05.
Pon - Ned
10:00 – 17:00
09.05. - 24.06.
Pet - Ned
9:00 – 17:00
25.06. - 14.09.
Pon - Ned
9:00 – 17:00
15.09. - 02.11. Pet - Ned
9:00 – 17:00

 

Aktualni dogodki

No current events.

Ne spreglej 

Vreme & spletne kamere

ImageKakšno vreme se obeta?

Kranjska Gora ima veliko število sončnih dni. Da pa te vseeno ne preseneti kakšna nevihta, preveri aktualno vremensko napoved in spletne kamere.

TREK - uradno kolo

ImageKolesa za izposojo:

  • Slash 7
  • Session 8

Bluegrass Eagle - uradna zaščita

ImageZaščitna oprema

Bluegrass Eagle zaščitna oprema, skrbi za brezskrbno vožnjo na progi.

Ta stran za svoje delovanje uporablja piškotke. Piškotke uporabljamo, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.