Artroza kolena in tipični znaki, ki kažejo na tovrstno zdravstveno stanje

Artroza kolena je v precejšnji meri odvisna od starosti, ne nazadnje tudi od spola. Predstavnice nežnejšega spola so precej bolj nagnjene k temu, še posebej, ko dopolnijo 55 let. A to še zdaleč ne pomeni, da jih takšna težava ne zmore doleteti nekaj let prej. Faktorjev za pojav artroze je kar nekaj. Vzrok za njo je lahko tudi šport ali pa ponavljajoče se poškodbe.

Predvsem pa je pomembno, da veste, kateri so tipični znaki, ki kažejo na to, da se morda soočate z artrozo kolena oziroma z artrtisom.

Kaj vse lahko vključujejo simptomi artroze kolena

Praviloma artroza kolena vključuje naslednje tipične simptome: bolečino, otekline, občutek toplote v sklepu, togost kolena, zmanjšana mobilnost kolena, težje vstajanje s stola, avta, težja uporaba stopnic ter podobno.

Bolečina je precej večja v času aktivnosti in manjša, ko mirujte. Sicer pa se diagnoza artroze kolena prične s pregledom pri vašem osebnem zdravniku. Ta bo najprej temeljito preveril vašo zdravstveno kartoteko ter prepoznal morebitne simptome. Ključno pa je, da zdravniku zaupate, kateri premiki in aktivnosti povzročajo več ali manj bolečine. Na takšen način bo lahko veliko bolje ocenil, ali gre za artrozo kolena ali pa za kaj drugega. Dobro je, da se pozanimate tudi, ali artroza kolena morda spemlja koga od vaših bližnjih.

Zdravljenje artroze

In kako se artroza kolena lahko najuspešneje zdravi? Možnih je več načinov. Najpogostejši pa so hujšanje, fizična aktivnost, protibolečinske in protivnetne tablete, alternativne terapije, uporaba opornic za koleno.

Že samo nekaj kilogramov manj lahko precej pomaga zmanjšati bolečino, obenem pa to lahko povrne tudi večjo mobilnost. S pomočjo fizične aktivnosti si lahko ojačate mišice v okolici kolena. Sklep postanen bolj stabilen, kar prav tako posledično zmanjša samo bolečino. Še posebej dobrodošle so na primer raztezne vaje, ki pomagajo kolenski sklep narediti bolj mobilen pa tudi veliko bolj fleksibilen.